Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Σας αρέσει ο μπακαλιάρος;



Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλα μέρη της Ελλάδος, αλλά "της Σωτήρος" στίς 6 Αυγούστου στην πατρίδα μου τη Μεσσηνία συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο. Τον τρώμε τηγανητό, αλευρωμένο και όχι με κουρκούτι, και τον συνοδεύουμε με σάλτσα ντομάτα. Πηχτή κόκκινη νόστιμη υπογλυκίζουσα και υποζυνίζουσα σάλτσα ντομάτα. Κάποιοι, φέρνοντας συνήθιες άλλων τόπων τρώνε και σκορδαλιά, ή και τζατζίκι ( καμμία σχέση το εξ ανατολών έδεσμα με τη Μεσσηνία).
Υπάρχει και άλλος ένας τρόπος να μαγειρέψετε το μπακαλιάρο, αν δε θέλετε να φάτε τηγανητά. Μαγειρευτός με πατατούλες, κολοκυθάκια και φρέσια ντοματούλα. ΄Ετσι έφτιαξα εγώ σήμερα το κομμάτι που μας περίσεψε από "της Σωτήρος".
Σημείωση ο κόσμος εδώ βάζει το θηλυκό άρθρο "της" πριν το " Σωτήρος " και όχι το αρσενικό "του" γιατί η γιορτή είναι "Της αγίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος", υπάρχουν δε και εκκλησίες όπως αυτή στο χωριό μας που λέγονται " Αγιασωτήρω"

Αυτά ως προς το πολιτιστικό μέρος, η συνταγή τώρα. Είναι για 4 άτομα.΄

Υλικά

1 καλό κομμάτι( φελί το λένε) ξερό μπακαλιάρο, ξαρμυρισμένο από την προηγούμενη. Εννοείται πως αλλάζουμε πολλές φορες το νερό και δε χρησιμοποιούμε αυτά τα κατεψυγμένα προϊόντα που λέγονται μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος και έχουν γέυση χόρτου. Μπορείτε, αν δε σας αρέσει να βρίσκετε κόκκαλα στο φαγητό σας, να χρησιμοποιήσετε και φιλετο ξερού μπακαλιάρου.
3-4 κολοκυθάκια, αν έχουν και κανένα λουλουδάκι φρέσκο το βάζετε και αυτό. Εγώ βγάζω τον ύπερο, δε μου αρέσει η γεύση του, ο φίλος ο Δημήτρης Κουκουλάς τον βάζει. De gustibus..
4-5 πατατούλες κομμένες κυδωνάτες
1 ή και 2 μέγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
Λίγο μαϊντανό αν σας αρέσει
πιπέρι. Αλάτι μη βάλετε καλύτερα πάντα μένει λίγο από το μπακαλιάρο όσο και αν τον ξαρμυρίσετε, αν πάλι σας αρέσουν τα πικάντικα, βάλτε αφού το δοκιμάσετε πρώτα.
Ντομάτα φρέσκια τριμμένη, ή κομμένη στο μούλτι περίπου 1 φλυτζάνι του τσαγιού ή και περισσότερο αν σας αρέσει πολύ κόκκινη η σάλτσα
λίγο νεράκι, λάδι όσο νομίζετε.΄΄
Εκτέλεση
Ζεστένετε το λάδι σε χοντρή κατσαρόλα, σωτάρετε το κρεμμύδι, περνάτε ελαφρά τα κολοκυθάκια και τις πατάτες, ρίχνετε τη ντομάτα το νερό το πιπέρι και χαμηλώνετε πολύ σιγά τη φωτιά. Σε περίπου 20 λεπτά, όταν κοντεύει να γίνει, ρίχνετε και το μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες. Ο μπακαλιάρος δε θέλει πολύ μαγείρεμα. Ψιλοκόβετε και ρίχνετε και το μαΪντανό και όταν δείτε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια να έχουν γίνει το φαί σας είναι έτοιμο. Το συνοδεύετε με ωραία φέτα, ψωμάκι κατά προτίμηση ζυμωτό με προζύμι και με κρασάκι άσπρο.
Καλή όρεξη.

11 σχόλια:

  1. Και βεβαια μας αρεσει ο μπακαλιαρος και ευχαριστουμε για την συνταγη.Κι εχουμε απο ολα εδω! Και φρεσκες ντοματες! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπημένη Ελένη,
    σαν σήμερα,
    γιόρταζε ο πατέρας... εδώ και τόσα χρόνια...
    κεράκι άναψα...

    όσο για το μπακαλιάρο... αντί στη κατσαρόλα, γίνεται και στο φούρνο!
    Το ίδιο νόστιμο φαγητό, ανάλογα με τις προτιμήσεις, όπως είπες...
    Καλή εβδομάδα να έχετε,
    Υιώτα-Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Έλλεν. Ήμουν έτοιμη να διορθώσω το λάθος "της Σωτήρος" σε "του Σωτήρος", όταν είδα την εξήγησή σου. Όσο για το μπακαλιάρο (ωραία η συνταγή σου) έχω να πω τα εξής: Στη νηστεία του δεκαπενταυγούστου, σύμφωνα με τα της εκκλησίας, δεν επιτρέπεται το ψάρι εκτός από τις 6, του Σωτήρος. Γι' αυτό κι εμείς εδώ, όσοι νηστεύουμε, τρώμε αυτή τη μέρα ψάρι.Έπομένως και η φέτα που προτείνεις μάλλον δεν ταιριάζει...Καλές διακοπές στην αγαπημένη σου Μεσσηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ χαίρομαι Δεσποινάριον που σου έδωσα έμπνευση για φαγάκι της πατρίδας. Καλή όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί Υιώτα και Δημήτρη, να ζήσετε να τον θυμόσαστε. Οι μέρες της γιορτής είναι που κάνουν την απουσία πιο έντονη.
    Όσο για το μπακαλιάρο στο φούρνο, ναι γίνεται, αλλά εγώ τον προτιμώ στην κατσαρόλα, μου φαίνεται πιο μελωμένος, πιο μαλακός. De gustibus είπαμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είδες τι σοφός που είναι ο λαός Κίκα μου;
    Για τη φέτα, έχεις δίκιο, είναι φάλτσο στη νηστεία, αν όμως..δε νηστεύεις πάει πολύ ωραία..
    Πότε πας βουνό; Εμείς εδώ απλαμβάνουμε τα καλά της κρίσης! Ναι μη σου φαίνεται περίεργο, υπάρχει ησυχία, λιγώτερες φασαριόζικες παρέες και λιγότερα σκάφη που μολύνουν τις θάλασσες. Ουδέν κακόν αμιγές καλού τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή εξαδέλφη, άσε τους μπακαλιάρους και τις συνταγές, που υποψιάζομαι ότι είναι του Κίμωνα και θυμήσου ότι υπάρχουμε και εμείς που μάλλον το ξέχασες από την ημέρα που χάθηκε η πολυαγαπημένη θεία Βάσω. Πολλά φιλιά. Μαρία Κοκκέβη - Σκουφάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ αγαπημένο φαγητό Έλλεν μου. Αντέγραψα ήδη τη συνταγή σου. Την επόμενη φορά θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένη ξαδέρφη,
    Κάνεις λάθος, το φαγάκι είναι του Κίμωνα. Της γιαγιάς μου είναι και φαντάζομαι πως και η δική σου θα το μαγείρευε το ίδιο αφού ήταν αδελφές.
    Όσο για τα παράπονα, δίκιο έχεις.. αλλά είμαι λιγάκι σαν κινούμενη άμμος, πότε εδώ, πότε στην Αθήνα, πότε στη Σαρωνίδα. Τώρα όμως θα κατακάτσω και τα τα πούμε από κοντά.
    Φιλιά στα βλαστάρια όλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο δαίμων του υπολογιστή είδες τι έκανε ξαδέρφη; Παρέλειψε το "δεν". Επαναλαμβάνω λοιπόν για την αποφυγή παρεξηγήσεων, ΤΟ ΦΑΓΑΚΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ.
    φιλιά και πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή