Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Διεθνής ΄Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
















Oι φίλες μου Ιουστίνη Φραγκούλη, Μαρία Τζήρίτα και Λένα Μαντά, έχουν προηγηθεί και σας έχουν ήδη μιλήσει για την Διεθνή ΄Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και όσα εκεί ζήσαμε. Εγώ θέλω μόνο να σας πω για αυτό που εγώ εισέπραξα από την επίσκεψη αυτή. Να μιλήσω για την ομορφιά της πόλης, της βυζαντινής αλλά και κοσμοπολίτισσας "Νύμφης του Θερμαϊκού". Να φέρω μπροστά σας το Θερμαϊκό ελαφρά βουρκωμένο και τα να σας δείξω τα πανύψηλα δέντρα που στολίζουν όλους τους δρόμους, τουλάχιστον αυτούς του Κέντρου που εγώ επισκέφθηκα. Να σας μιλήσω για τη βροχούλα που δεν έπαψε να πέφτει από το πρωί της Παρασκευής που φτάσαμε μέχρι το απόγευμα της Κυριακής που φύγαμε και που αντί να μας φέρνει τη συνηθισμένη μελαγχολία που νιώθουμε κάθε φορά που μέσα στο καλοκαίρι ο καιρός θυμίζει φθινόπωρο, μας έκανε να βλέπουμε τα πράγματα πιο όμορφα, πιο λαμπερά, πιο καθαρά, το πράσινο πιο έντονο. Μπορεί βέβαια η αιτία που όλα ήταν τοσο όμορφα τόσο αρμονικά, να ήταν που οι καρδιές μας ήταν γεμάτες χαρά και οι αγκαλιές των ανθρώπων ανοιχτές να μας δεχτούνε, οι φίλοι που ξαναβρήκαμε και αυτοί που αποκτήσαμε τώρα. Αυτό ήταν σίγουρα.
Η συντροφιά μας, ολων των συγγραφέων των εκδόσεων Ψυχογιός, η Λένα Μαντά, ακούραστη, πληθωρική και πάντα γεμάτη κέφι ακόμα και όταν " αγχωνόταν", η γλυκειά Σοφία Βόικου, η τρυφερή Πασχαλία Τραυλού, η ευαίσθητη Πέρσα Κουμούτση, η δυναμική Μαρία Τζηρίτα, ο ευγενικός κ. Πολυράκης, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου και από κοντά ο Λάζαρος και ο Τάκης, τα παιδιά από το τοπικό Κατάστημα των εκδόσεων, ο κ. Θάνος και η κ. Νίνα Ψυχογιού, η Κλειώ, η Πόπη, η Ελένη, ελπίζω να μη ξεχνώ κανένα, όλοι ακούραστοι και περιποιητικοί μας έκαναν να νιώθουμε πως είμαστε σπίτι μας. Κοντά τους είχα την χαρά να γνωρίσω και δύο υπέροχους συγγραφείς το Μερκούριο Αυτζή και την ΄Ελενα Αρτζανίδου και χάρηκα ιδιαίτερα τις συζητήσεις που είχαμε μαζί. Η έκπληξη ήταν η γνωριμία από κοντά με την Ιουστίνη Φραγκούλη, μια γυναίκα γεμάτη φλόγα, ένα χαμόγελο όλο φως. Κράτα ψηλά τη δάδα αγαπημένη Ιουστίνη, φώτιζε με τη δύναμη της γραφής και της προσωπικότητάς σου όλο τον ξενητεμένο ελληνισμό και όχι μόνο. Αλλά και η γνωριμία με την πολυβραβευμένη λογοτέχνιδα της διασποράς την κ. Γιώτα Στρατή και τον κ. Στρατή Δουκάκη που ξαναβρήκαμε στην Αθήνα στην παρουσίαση στον Ιανό του βιβλίου της Λένας Μαντά, μας γέμισε χαρά. Ιδιαίτερα απήλαυσα το μικρό βιβλιαράκι με το μονόπρακτο " Σαπφώ" η Λέσβια Ιέρεια της Αγάπης που μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει η κ. Στρατή.
Ξαναβρήκα την κ. Ελένη Γκίκα , γνώρισα την κ. Πυλώρωφ που έχει γράψει το μπέστσελερ το " Διαμαντένιο ΄Αλφα" και είχα την χαρά να συνομιλήσω σε σπασμένα γερμανικά με τον Πήτερ Φρόιντ, τον προικισμένο συγγραφέα της "Λάουρα" .
Παρακολουθήσαμε συζητήσεις και παρουσίασεις βιβλίων, με πρώτη τη δική μας του βιβλίου της Λένας " ΄Ερωτας σαν βροχή", αλλά και άλλες. Αναφέρω μόνο την παρουσίαση του ωραίου βιβλίου της κ. Κακούρη " Ξιφίρ Φαλέρ", τη " Σοφία Παλαιολογίνα" του κ. Λεονάρδου, το αφιέρωμα στον Γερμανό Φράνκ Μάγερ που αναζητούσε για χρόνια τη σκιά του πατέρα του αξιωματικού των ναζί, στα ελληνικά βουνά, ακούσαμε τον Γερμανό Κρίστοφ Σμίνκ Γκουστάβους να μιλά για τις Μνήμες της Κατοχής . Απολαύσαμε ένα νεαρό Γερμανό ποιητή, δυστυχώς δε συγκράτησα το όνομά του να απαγγέλει ποίηματα με αισθαντικότητα. Αν θυμηθεί και μου στείλει τις μεταφράσεις τους, όπως υποσχέθηκε, θα τις αναρτήσω να τα χαρείτε και εσείς. Τέλος χειροκροτήσαμε την παρουσίαση της έκδοσης της τέταρης Ανθολογίας αποδήμων με έργα ομογενών από τις πέντε ηπείρους.
Δε θέλω να σας κουράσω με περισσότερες λεπτομέρειες, άλλως τε όλες οι φίλες έχουν κάνει σχετικές αναρτήσεις και φωτογραφίες, εκείνο που εγώ θέλω να πω είναι πως φύγαμε με την καρδιά γεμάτη από αγάπη και τη βαλίτσα από βιβλία για τα οποία θα σας μιλήσω προσεχώς. Ο Κίμων και εγώ το χαρήκαμε ιδιαίτερα αυτό το ταξείδι, αυτήν την εμπειρία και ευχαριστώ τις εκδόσεις Ψυχογιός που μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά ένα ωραίο θεσμό που εύχομαι να διατηρηθεί και να γίνεται καλύτερος όσο περνούν τα χρόνια και προστίθενται εμπειρίες.

16 σχόλια:

  1. «Οι άνθρωποι μπορούν να ξεχάσουν ο,τι τους έχεις πει.

    Μπορούν να ξεχάσουν ο,τι έχεις κάνει σε εκείνους,

    Αλλά δεν ξεχνούν ποτέ το πώς τους έκανες να αισθανθούν».

    Αυτά τα λόγια -που διάβασα σε ένα αρχείο που μου έστειλε ο καλός και σεβαστός φίλος κ. Γαβριήλ- διαλέγω για να γράψω ένα σχόλιο σε τούτη την ανάρτηση.
    με εκφράζουν μετά τη συνάντησή μας Ελένη στην Έκθεση.
    Θα θυμάμαι και γω πάντα, αφού φώλιασε στην καρδιά μου, τη γλυκύτατη και ζεστή υποδοχή που μας έκανες όταν σε πλησιάσαμε στο περίπτερο των εκδόσεων Ψυχογιός Σάββατο απόγευμα.
    Ένιωσα το γνήσιο των αισθημάτων και της πρώτης προσέγγισης.
    Αυτό θα μένει παντοτινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητή μου κυρία Τσαμαδού, σας συνάντησα ξανά στο Ιανό και χάρηκα πολύ που με αναγνωρίσατε αμέσως με όνομα και επίθετο. Τιμή μου!
    Σας ταχυδρόμησα την Ανθολογία που ελπίζω να λάβετε σύντομα.

    Με τους χαιρετισμούς και τα πιο φιλικά μου αισθήματα!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά Έλεν μου, ήταν υπέροχα στην έκθεση βιβλίου. Νομίζω ότι όλοι περάσαμε υπέροχα κι ας ήταν ορισμένες φορές λίγο κουραστικά.
    Υπόσχομαι να σου στείλω φωτογραφίες που έχει τραβήξει ο Σάκης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή μου κ. Ε. Τσαμαδού
    Έναν χαιρετισμό από τη Νέα Υόρκη σας καμάρωσα μέσα από τις φωτογραφίες σας και τα κείμενά σας στην έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και στην παρουσίαση της Ανθολογίας κλπ…
    Με εκτίμηση,
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι πιο ωραίο, όμορφο, μα προπάντων χρήσιμο από μια επιτυχημένη έκθεση βιβλίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελένη μου αγαπημένη, ήταν πραγματικά πολύ όμορφα. Κρατάω μέσα στην καρδιά μου το βλέμμα σου εκείνο το βράδυ στο γεύμα με τους δημοσιογράφους, όταν ανοίχτηκαν προσωπικά τεφτέρια και το τρυφερό σου άγγιγμα.... Η ψυχή σου καλή μου, βαθιά αλλά ζεστή θάλασσα κι εγώ να ξέρεις σ' αγαπώ πολύ πολύ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαι το έλεγα όλη την ώρα ότι κάτι θα ξεχάσω, κάτι θα ξεχάσω. Και ξέχασα δε σας μίλησα καθόλου για την ωραία παρουσίαση που έκανε η Πασχαλία Τραυλού στο βιβλίο της φίλης Σοφίας Βόικου "Το κόκκινο σημάδι". Πραγματική ανάλυση σε βάθος ενός ωραιου βιβλίου που αξίζει να διαβαστεί και να ξαναδιαβαστεί και να κοσμήσει τις βιβλιοθήκες σας. Ελπίζω να τα καταφέρω να γράψω περισσοτέρα αργότερα, τώρα είμαι λιγάκι πιεσμένη και ζητώ συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλη Μαριάνθη, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, σου έγραψα και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η χαρά της γνωριμίας μας ήταν και δική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λενάκο μου,πραγματικά περάσαμε υπέροχα. Να φέρνεις πάντα στο νου σου τις ευτυχισμένες στιγμές και να ξεπερνάς τα δυσάρεστα...ξέρεις τώρα. Το ξέρεις πως και εγώ σε αγαπώ. ( Τώρα ξέρω πως μια ξαδέρφη μου που διαβάζει το blog θα πει πως πάλι γράφουμε σιρόπια, δε πειράζει εμείς θα τα λέμε και θα τα φχαριστιόμαστε..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Μηθυμναίο, Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ φίλε, για τα καλά σας λόγια, ο άντρας μου και εγώ χαρήκαμε που σας ξαναείδαμε στον Ιανό. Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε εκτός Αθηνών, στην Πελοπόννησο, ελπίζω όταν γυρίσουμε στην Αθήνα, αρχές της επόμενης εβδομαδος να βρούμε την "Ανθολογία" θα σας γράψω αμέσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ κ. Παναγιωσούλη, ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κυρία Ελένη μου καλησπέρα! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η χαρά μου που βρέθηκα έστω και για λίγο κοντά σας και σας γνώρισα! Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτά τα χέρια που γράψανε την Εταίρα, τους Θεούς , την ιστορία της Ανέζως και τώρα της Ζωής και της Αγάπης με κρατήσανε σε μια ζεστή αγκαλιά! Ελπίζω σύντομα να βρεθούμε και πάλι και ο χρόνος να είναι περισσότερος!
    Όσο για το νέο σας δημιούργημα με εξέπληξε ευχάριστα. Μια έξυπνα δοσμένη ιστορία που το κουβάρι της ξετυλίγεται σιγά σιγά κρατώντας το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο! Ωστόσο θα είμαι ειλικρινής και θα σας αποκαλύψω ότι το πιο όμορφο κομμάτι του έργου αυτού για μένα είναι το ημερολόγιο της Ειρήνης. Επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρώ πως έχετε ένα ιδιαίτερο χάρισμα να αφηγείστε ιστορικά γεγονότα από μια αθέατη για τον γνώστη της Ιστορίας πλευρά που κάνει τα βιβλία σας ονειρικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δήμητρα μου, Το ξέρεις πως και η δική μου η χαρά ήταν μεγάλη που σε είδα από κοντά. Μια παρουσία φιλίας και αγάπης μέσα στον τεράστιο χώρο της έκθεσης. Ξέρω πως αγαπάς τα βιβλία μου και με συγκινείς κάθε φορά, μου αρέσει να ξέρω πως μοιράζομαι αυτά που και εγώ αγαπώ. ΄Εχεις δίκιο, αγαπώ την ιστορία και γιαυτό δεν μπορώ να απαλλαγώ και να γράψω κάτι χωρίς την παραμικρή σύνδεση με το παρελθόν. Με ευχαριστεί ιδιαίτερα που σου άρεσε το ημερολόγιο της Ειρήνης και εγώ το αγαπώ, αν μπορώ να το πω αυτό.
    Μακάρι να βρεθούμε σύντομα και να τα πούμε δια μακρών.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπημένη νέα Φίλη, όμορφη Ελένη,
    είναι το τρίτο "σχόλιο" που γράφω...
    ¨ολη η "γλύκα" του πρώτου, η... συνέχεια στο δεύτερο και τώρα αυτό το τρίτο!!! στεγνό σαν διψασμένη μέρα του Ιούνη...
    Τί νάγιναν τα προηγούμενα;
    Αν ....νυσταγμένη πατούσα λάθος πλήκτρα... καλά να πάθω!
    Όμως, μαζί με τ' άλλα, έγραφα για τις γαλάζιες ...θάλασσες τών ματιών σου, και χαιρετίσματά μας στον κυπαρισσόκορμο σύζυγό σου...
    Για να δω, με τούτο!
    Πολλά-πολλά "ευχαριστώ" για όλα,
    Υιώτα
    Αστοριανή,
    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Aγαπητή φίλη Αστοριανή,
    Πολύ λυπούμαι για την ταλαιπωρία, μα πιο πολύ λυπούμαι που χάθηκαν τα προηγούμενα σχόλιά σου. Όπως βλέπεις τούτο ήρθε μια χαρά, δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. ΄Ισως δεν έκανες σύνδεση με λογαριασμό πριν το στείλεις; Ας είναι. Και εμείς χαρήκαμε που σας γνωρίσαμε και ιδιαίτερα χάρηκα το μικρό βιβλιαράκι σου για τη Λεσβία ποιήτρια. Λείψαμε για λίγες μέρες και σήμερα που γυρίσαμε παρέλαβα την 4η Ανθολογία που είχε την καλωσύνη να μου στείλει ο κ. Δουκάκης, την ξεφύλλισα με ανυπομονησία και είδα με χαρά πως έχει ποιηματά σου και γραπτά των φίλων κ.κ Δουκάκη και Παναγιωσούλη. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο αυτό το έργο και με μεγάλη χαρά θα τα διαβάσω όλα τα κείμενα. Μπράβο σε όλους σας που κρατάτε ψηλά τη δάδα της Πατρίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ...¨Ενα "γρήγορα" κι ακόμη "μισονυσταγμένο" γεια σου...
    Να είσαι πάντα καλά και να δημιουργείς.
    Υιώτα
    αστοριανή

    ΑπάντησηΔιαγραφή