Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ In Memoriam


Την Τρίτη που μας πέρασε στο Συνεδριακό Κέντρο της "Εθνικής" Ασφαλιστικής,έγινε μια συγκινητική συγκέντρωση στη μνήμη του Νίκου Θέμελη. Για τον άνθρωπο, τον λογοτέχνη και τον ευρωπαϊστή πολιτικό, μίλησαν άνθρωποι του πνεύματος, και της πολιτικής, δύο χώρους που υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση. Η Ελένη Κοτζιά, Ο Β.Βουτσάκης, ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Σ.Κοσμίδης και ο Χ.Ροζάκης.
Μίλησε όμως και ο ίδιος, ο Νίκος Θέμελης, μέσα από βιντεοσκοπήσεις. Ηρθε κοντά μας για άλλη μια φορά για να μας γοητεύσει με την απλότητα και την αλήθεια των λόγων του. Όλους, ομιλητές και ακροατήριο, μας διακατείχε συγκίνηση και λύπη για αυτό που κάποτε είχαμε κοντά μας και σήμερα δεν υπάρχει. Για άλλη μια φορά συνειδητοποιήσαμε το κενό που άφησε φεύγοντας. Πολιτικούς σαν το Νίκο Θέμελη, με τη δική του ποιότητα και ήθος, την ευρυμάθεια και τη σεμνότητα, την ανεκτικότητα απέναντι στον άλλο, τον διαφορετικό, τον όχι κατ΄ανάγκη συνοδοιπόρο ιδεών, δε συναντάμε κάθε μέρα. Όλο και περισσότερο ζούμε περιχαρακωμένοι στα "ταμπούρια" μας και κλείνουμε τα αυτιά μας σε ό,τι δε συμφωνούμε.
Ο λογοτέχνης Θέμελης πάλι είναι η άλλη όψη του πολιτικού. Στα μυθιστορήματα του, που με την τάση για κατηγοριοποίηση που μας διακρίνει τα χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά, ο συγγραφέας δε ξεχνά τον πολιτικό. Ο Νίκος Θέμελης δεν αρκέστηκε να ζωντανέψει μέσα από εικόνες και περιγραφές μια εποχή παλιότερη από αυτή που ζούμε,πράγμα που έκανε με μεγάλη δεξιοτεχνία, αλλά όπως ο ίδιος είπε κάποτε, θέλησε να προχωρήσει λίγο στο βάθος της Ιστορίας, να δει τις ρίζες και τους απόηχους κάποιων προβλημάτων του χθές στο σήμερα. Και το έκανε με συνέπεια και σεβασμό.

Λυπάμαι γιατί δε θα ξανατρέξω στα βιβλιοπωλεία να πάρω ένα βιβλίο του νωπό ακόμη από το τυπογραφείο. Ποτέ πια δε θα βυθιστώ στην απόλαυση της πρώτης ανάγνωσης της γραφής του. Ποτέ πια δε θα συμφωνήσω, αλλά και δε θα διαφωνήσω με κάποιες από τις ιδέες και τις θέσεις του. Η λέξη "Τέλος" γράφηκε οριστικά. Ο Νίκος Θέμελης ανήκει και αυτός στην Ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου